Maatschappelijk verantwoord ondernemen

mvo OP DE BOERDERIJ

Binnen onze organisatie is maatschappelijk en verantwoord ondernemen een belangrijke factor geworden. We vertellen u graag hoe wij hier mee omgaan.

Uitbreiding van de boerderij

Eind 2016 werd de bouw van een nieuwe zaal gestart. Deze nieuwe ruimte werd gerealiseerd in een deel van de oorspronkelijke koeienstal!

De nieuwe zaal, met uitzicht op de koeien, is voornamelijk met duurzame materialen gebouwd. Zo werd de vloer en wanden gedeeltelijk gemaakt van steenschotten, welke ooit gebruikt werken in een steenfabriek.

De isolatie in de vloer en plafond is afkomstig uit sloopgebouwen, netjes gedemonteerd en daardoor goed bruikbaar voor ons project! Voor de vloer is geen beton, maar zand gebruikt. Ook dit is natuurlijk weer herbruikbaar.

Het plafond is afgewerkt met OSB platen. Deze zijn volledig recyclebaar en voor de productie hiervan is veel minder energie nodig dan ander soort plaatmateriaal.

Gebruik de zon!

Op het dak van de boerderij liggen zonnepanelen. Hiermee wekken we schone en groene energie op.

Weinig derving

In onze organisatie doen we er alles aan om zo veel mogelijk derving van producten tegen te gaan. In onze keuken wordt dan ook zorgvuldig omgegaan met het gebruik en bereiding van producten.

Afval scheiden

We dragen graag ons steentje bij als het gaat om het milieu. Afval scheiden is één van de dingen die je als organisatie goed zelf kunt regelen. Zo wordt ons papier, plastic en overig afval van elkaar gescheiden, gaat het glas naar de glasbak en het voedsel, wat net niet meer geconsumeerd mag worden, naar de dieren.

MVO op stal

Ook op stal gaan we verantwoord en goed om met onze koeien en melk-productie. Zo gebruiken we nagenoeg geen bestrijdingsmiddelen en krijgen de koeien nauwelijks antibiotica of hormonen toegediend. Doordat onze stal zeer bewust gebouwd is en de koeien een groot deel van het jaar vrij naar buiten mogen, verkeren zij in zeer goede gezondheid.

Een goed welzijn van onze dieren

''Wij houden niet van een plofkoe!'' Wij hebben rassen die duurzaam melk produceren.

Niet alleen onze gasten, maar ook onze koeien houden we graag tevreden. Eind 2016 kreeg de koeienstal een GROENE upgrade met de zogenaamde 'Groene Vlag Vloer'. Een prima kerstcadeautje voor de dames!

Deze upgrade zorgt voor een nog beter welzijn van de koeien. De roosters zijn van een verend materiaal gemaakt dat zachter aanvoelt en dus zorgt voor meer comfort. Het 'lopen in de wei' wordt zo enigszins nagebootst.

De roosters zijn gemaakt van recyclebaar materiaal en zorgen voor een nog frissere stalgeur. Nog een pluspunt dus! Voor deze upgrade was een flinke investering van zo'n €40.000,- euro nodig. Desalniettemin houdt Boer John zijn dames graag tevreden. En alle voordelen die eraan verbonden zijn, maken deze investering dubbel en dwars waard!